Tributebands spelen de soundtrack van de 20e eeuw


Je hoort het best regelmatig iemand zeggen: “die muziek van vroeger… dat maken ze vandaag de dag niet meer.” Wie een echte voorliefde koestert voor de hits en parels uit de vorige eeuw, moet meestal genoegen nemen met het feit dat die originele bands niet meer spelen. De favoriete songs worden blijvend thuis met een CD- of platenspeler gedraaid. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om ongezien mee te zingen en te dansen in de woonkamer, gaat er niets boven de live beleving. De energie die van een liveband afspat is niet te evenaren en wanneer die band dan ook nog de beste classics uit de 70s, 80s of 90s speelt met de huidige technieken ervaar je… simpelweg perfectie! Daarom laten we je hier vijf concerten zien die je terugbrengen naar vervlogen tijden. 

Story of the Cats | 27 MRT

Van 1968 tot 1975 was de Volendamse band The Cats één van de meest populaire bands in Nederland. Met hun geheel nieuwe, eigen geluid zijn zij de grondleggers van het specifieke genre dat wij nu kennen als de palingsound. Hun song One Way Wind scoorde zelfs wereldwijd in de hitlijsten en werd in 1974 geadopteerd als strijdlied van het Nederlands voetbalelftal in de greep naar de wereldtitel. The Cats zitten diep in onze landelijke muziekgeschiedenis. En terecht.

Nu frontmannen Piet Veerman en Arnold Mühren in 2024 hun 80e verjaardag vieren, is het hoog tijd om de hoogtijdagen van de band te herbeleven. Tijdens de avondvullende voorstelling Story of the Cats nemen zes topmuzikanten je mee langs de grootste hits van The Cats. Er worden zelfs nummers gespeeld die nog nooit eerder live zijn opgevoerd! Tussendoor zijn er korte videoboodschappen te zien van andere bekende Volendamse muzikanten zoals Nick Schilder. Maak je klaar om de ‘zee’ lucht van Volendam naar Veenendaal te halen op 27 maart.

Billy Joel Experience - Billy Joel Album Tour | 13 APR

Wanneer je de eerste klanken van het nummer Piano Man hoort, komt gelijk dat nostalgische gevoel naar boven. Het is een nummer waarbij je bijna niet anders kan dan meezingen en meedeinen. Billy Joel heeft in zijn muzikaal actieve jaren nog veel meer van dat soort songs geschreven. Joels muziek spreekt diep tot het gevoel. Hoe dat komt? Zijn teksten zijn sterk geïnspireerd door zijn eigen ervaringen, wat zijn muziek menselijk en toegankelijk maakt. Tussen 1972 en 1993 schreef Joel maar liefst twaalf studioalbums en bleef hij steevast, vol enthousiasme optreden. Hoewel hij dat laatste nog steeds doet, is de kans dat hij naar Nederland komt enorm klein.

De tributeband The Billy Joel Experience biedt die kans wel! De band werd landelijk bekend met hun deelname aan het immens populaire SBS6 programma The Tribute – Battle of the Bands. Zanger Alexander Broussard vond het hoog tijd dat de hits van Billy Joel weer op de Nederlandse podia konden schitteren. Samen met zijn band bedacht hij de interactieve voorstelling Billy Joel Album Tour. Het publiek kiest welke Billy Joel nummers de band speelt. Voor de pauze speelt de band vol overgave één van de twaalf studioalbums van voor naar achter en na de pauze een scala aan andere nummers die Joel door de jaren heen heeft uitgebracht.

The Best of Britain - The Power of Music | 18 APR

Wat zijn nou de állerbeste hits van Engelse bodem? Of je nu met enige regelmaat een Coldplay CD in de auto stopt of zo nu en dan lekker meezingt met The Beatles. Het valt niet te ontkennen dat veel van de beste muziek aller tijden afkomstig is vanuit het Verenigd Koninkrijk.

De topmuzikanten van The Best of Britain weten al die muziek samen te bundelen in één successhow die je je hele jeugd doet herbeleven. Hits van vroeger en nu wisselen elkaar af en er is maar één regel: het moeten de beste songs van Engelse artiesten zijn. The Best of Britain laat met The Power of Music daadwerkelijk zien hoe krachtig en grensoverschrijdend muziek kan zijn. Het motto van de band? “Gedrevenheid”. Vocalisten Syb van der Ploeg, Brenda Bee en Maarten Peters staan als vanouds te schitteren op het toneel en de bandleden om hen heen zorgen voor een opzwepend, muzikaal spektakel. Livemuziek zoals livemuziek bedoeld is!

QUEEN, The Music - A Night at the Opera | 1 MEI

We will, we will ROCK YOU! We durven te wedden dat je de melodie meteen in je hoofd hoort! Wie kent de legendarische band Queen nu niet? Bekend om hun muzikale veelzijdigheid, fantastische harmonieën en liveoptredens die niet meer weg te schrijven zijn uit de muziekgeschiedenis. De band met frontman Freddy Mercury is één van de meest succesvolle rockbands aller tijden. Dat hun muziek in leven gehouden moet worden, staat als een paal boven water.

Voor iedereen die zich even terug in de tijd wil wanen en de hits op het live podium wil zien, is daar de fantastische tributeband QUEEN The Music. Met een dynamische energie en een enthousiasme dat niet onder stoelen of banken te steken valt, spelen ze het figuurlijke dak er helemaal af. Tijdens hun show staat het meesterwerk A Night at the Opera centraal. Dat studioalbum van Queen is tot op heden één van de meest dure albums geweest om te maken. De meest succesvolle single van dat album? Je raadt het al: Bohemian Rhapsody. Dat nummer en meer hits komen voorbij tijdens het optreden van QUEEN The Music. De tributeband brengt je een avond Queen zoals je nog niet eerder hebt beleefd!

Legendary Albums Live - Nirvana Unplugged | 2 MEI

In 1993, tijdens de hoogtijdagen van hun roem, werd de legendarische grungeband Nirvana uitgenodigd om op te treden in MTV's 'Unplugged' serie. Op 18 november stonden ze op het podium in New York City en leverden ze één van de meest memorabele sets uit de muziekgeschiedenis. Het optreden was rauw, emotioneel en zo puur als je Nirvana maar kon krijgen. Helaas zou dit optreden een van Nirvana's laatste zijn. 
Slechts vijf maanden later werd zanger Kurt Cobain dood gevonden in zijn huis in Seattle, wat een tragisch einde betekende voor een van de meest invloedrijke bands van de jaren negentig.

Legendary Albums Live brengt het Unplugged optreden van de grungeband terug naar de grote zalen, met een indringende remake van de geliefde performance. De band, aangevoerd door zanger en gitarist Jan de Witte (bekend van onder anderen 3JS) heeft als missie om de meest indrukwekkende albums uit de muziekgeschiedenis nieuw leven in te blazen. Tijdens Nirvana Unplugged laten ze zien hoe invloedrijk Nirvana was en nog altijd is.

Hoewel tributebands nooit helemaal hetzelfde zijn als de originele muziekgroepen, spelen ze de soundtrack af van de vorige eeuw. Ze bieden de mogelijkheid om je favoriete muziek live te kunnen bewonderen en ze brengen een gevoel mee dat hoog boven het gevoel uittorent dat je krijgt van albummuziek. Dus laat de Cd’s en platen even voor wat ze zijn en beleef vandaag nog de muziek van vroeger, in Theater Lampegiet.

 

Tekst: Cheyenne Bloemberg

Queen, the music

A Night at the Opera

De hits van Queen
wo 1 mei 20:00

NIRVANA UNPLUGGED

Legendary Albums Live

remake van het legendarische optreden in New York
do 2 mei 20:00