En meer

Je vindt hier alle informatie over onze interessante verbindingen, zoals het Vrienden lidmaatschap, het Jongerenpanel en de WijkJury. Ook vertellen we je over initiatieven zoals de schoolvoorstellingen, vermelden we hier onze vacatures én meer! 

Over ons

Theater Lampegiet is een theater in het centrum van Veenendaal, opgericht op 21 februari 1988 en sindsdien gevestigd aan de Kerkewijk 10. De stichting is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 41182257.

Oorsprong 
Theater Lampegiet is onderdeel van Stichting Theater De Lampegiet. Vroeger ook bekend als de Culturele Raad Veenendaal. Deze raad heeft zich jarenlang, al voordat het theater was gebouwd, ingezet voor allerlei culturele activiteiten. In 1986 heeft de Stichting Culturele Raad Veenendaal de officiële doelstellingen geformuleerd die nog steeds actueel zijn:

Statutaire doelstelling:
A) Het organiseren en stimuleren van culturele activiteiten voor de Veenendaalse gemeenschap en het in samenhang daarmee exploiteren van theater "De Lampegiet" te Veenendaal;
B) Het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevordelijk kunnen zijn.

Bestuur
De Raad van Toezicht van Stichting Theater De Lampegiet bestaat uit:

  • Heike van de Kloes (voorzitter)
  • Patty Wilod Versprille (secretaris)
  • Sieko Wijnia (penningmeester)
  • Jurgen Hillaert (lid)
  • Bert Geerken (lid)

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)
Stichting Theater De Lampegiet is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor is een gift aan Theater Lampegiet voor de gever aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Tevens zijn over ontvangen giften of nalatenschappen door de stichting geen schenkings- of succesierechten verschuldigd. Gegeven haar activiteiten wordt de stichting in beginsel niet als ondernemer aangemerkt voor de vennootschapsbelasting. Op de ANBi website van Federatie Cultuur vind je meer informatie.

Jaarverslagen
Het jaarverslag van seizoen 20/21 (Corona-jaar) kun je hier als PDF downloaden. Het jaarverslag van seizoen 19/20 kun je hier als PDF downloaden. 

Schoolvoorstellingen

Sinds de oprichting van Stichting Theater De Lampegiet bezoeken klassen van het primair onderwijs gezamenlijk het theater. De Werkgroep Educatieve Theatervoorstellingen (WET) zorgt elk jaar voor een afwisselend aanbod van professionele schoolvoorstellingen voor de groepen 1 tot en met 8. Hierdoor kunnen alle geledingen van het primair onderwijs minimaal 1 keer kennis maken met professionele uitvoerende podiumkunsten buiten de schoolsituatie in het theater.

Bij elke voorstelling wordt een lespakket aangeboden, waarmee de leerkrachten hun klas goed kunnen voorbereiden op het theaterbezoek. Op deze manier komen per jaar zo’n 3.000 tot 4.000 kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met theater. In het kader van doorlopende leerlijnen wordt ervoor gezorgd dat elke klas een ander theatergenre te zien krijgt, zodat de leerling na zijn basisschooltijd diverse genres op het toneel heeft gezien. Hierbij wordt rekening gehouden met de gezindheid van de deelnemende scholen. De leerlingen uit de groepen 1 tot en met 4 gaan met de bus en die uit de groepen 5 tot en met 8 gaan lopend of op de fiets naar het theater.

Samenstelling
Marjolein de Wit, namens de SKOVV, voorzitter
Marijke de Roos, namens stichting CPOV, secretaris
Roos Knopperts, namens Montessori Aan de Basis, secretaris
Maarten Wittenberg, namens De Onderwijsspecialisten, SO en VSO
Rigtje Zegers
Tineke Timmer, namens Wereldkidz
Linda van de Weerd, namens de Stichting CPOV e.o., speciaal (basis-) onderwijs
Jan-Jaap Vermeer, namens Onderwijsgroep Gave
Kirsten Eskes-Brautigam, Office-, Verhuur- en Event Manager van Theater Lampegiet, adviserend lid
Patty Wilod Versprille, bestuurslid van Theater Lampegiet, adviserend lid 

Schoolvoorstellingen
Komend schooljaar 2022-2023 wordt er, onder voorbehoud, het volgende aangeboden:

Groep 1 en 2: Boer Boris is de baas
15, 16 & 17 mei 2023
Er komt een levensgrote kijkdoos naar het theater, met daarin Boer Boris, boerderijdieren en zelfs vogelverschrikkers. De voorstelling volgt het verloop van een dag en ieder dagdeel maakt Boer Boris iets nieuws mee. Een voorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar, die zichzelf en de wereld om zich heen ontdekt, over identiteit en oorzaak.

Groep 3 en 4: Behoorlijk Boos
6 & 7 februari 2023
Behoorlijk boos is een vrolijke, innemende voorstelling over boos zijn, waarin de taal van Toon Tellegen werkelijk tot leven komt. Eekhoorn was jarig, maar Spitsmuis kon niet komen om allerlei verzonnen redenen. Nu denkt Spitsmuis dat Eekhoorn daar hartstikke boos over is, maar dat is helemaal niet zo. 

Groep 5 en 6: Pfff
17 & 18 oktober 2022
Een beeldend en absurdistisch verhaal over een oververhit dorpje ‘Middels’ dat sinds kort aan zee ligt. De burgemeester verdient goed geld aan het dorpje. Maar ondertussen hoopt het plastic zich op bij de dijk. Het plastic dreigt een monster te worden. Het afval kruipt langzaam het dorpje in. Kunnen de bewoners het tij nog keren?

Groep 7 en 8: Hippe Gasten
13 & 14 februari 2023
De liedjes, in eerste instantie bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar, vallen ook erg goed in de smaak bij ouders en andere festivalbezoekers. Alles behalve kinderachtig. Hippe gasten laten een afwisselende set aan nummers horen: van rap tot pop, van ballads tot heavy metal. Een interactief, muzikaal feest voor jong en oud. Hierin zijn ze uniek in Nederland.

Netwerkorganisatie

Theater Lampegiet is het theater van de stad. Het is belangrijk dat jong en oud zich thuis voelen en er alle ruimte krijgen. In de foyer, op de planken, tussen de coulissen en uiteraard in het zachte pluche. Zo brengen we jaarlijks 4.000 kinderen op jonge leeftijd in aanraking met theater, gaat ons jongerenpanel op zoek naar voor aantrekkelijke voorstellingen voor de middelbare schoolleeftijd, ontmoeten leden van de WijkJury spelers en theatermakers en laat Stichting Vier het leven ouderen onbezorgd genieten van theater.

Jongerenpanel

Het jongerenpanel adviseert ons op het gebied van programmering, elk seizoen selecteren zij een aantal voorstellingen die hen aanspreken. De panelleden zijn leerlingen van Veenendaalse scholen voor voortgezet onderwijs, maar ook studenten die na hun middelbare schooltijd graag bij het panel blijven. Ze praten met casts en crews, maken vlogs en foto's voor de social media van Theater Lampegiet en ze geven hun mening over alles!

Het jongerenpanel bestaat dit seizoen uit: Amy Hillaert, Gwyneth Cook, Justin Hermsen, Ella Cook, Nina van Drie, Eva van Halsema, Noa Diepeveen, Ryan Cook, Emma Otto en Lynn de Jong. 

Ook in het jongerenpanel?
Stuur ons een DM op instagram @TheaterLampegiet of mail naar jeanine@lampegiet.nl

 

 

Korting voor jongeren

Niet in het jongerenpanel, maar wel graag naar het theater? Voor iedereen onder de 26 jaar is het mogelijk om voor €10 naar bijna alle voorstellingen te gaan. Wanneer een voorstelling niet uitverkocht is, kan je als jongere een uur voor aanvang van de show een last-minute jongerenticket bestellen aan de kassa. Let op: er wordt wel om een identiteitsbewijs gevraagd.

WijkJury

Theater Lampegiet beschikt sinds 2018 over een WijkJury; een groep van elf Veense vrouwen uit verschillende wijken, die qua culturele achtergrond en leeftijd verschillen. Zij bezochten dit seizoen acht voorstellingen bij Theater Lampegiet en kozen hieruit hun favoriet: Othello van Het Nationale Theater.

Lees hier het WijkJury rapport van 2019-2020.

Het theater heeft met de WijkJury een groep mensen in huis waaraan het voorstellingen kan toetsen; een groep die niet behoort tot het reguliere theaterpubliek. Voor de vrouwen is deelnemen aan de jury een kans om hun kennis over het Nederlands theater te vergroten. De jury gaat na de voorstelling in gesprek met theatermakers en artiesten, om hun visie op de voorstelling te bespreken en vragen voor te leggen.

De WijkJury wordt begeleid door theatermaakster/dramaturge Pieta Bot. Voorafgaand aan iedere voorstelling geeft zij een inleiding en reikt ze de juryleden handvatten aan om te kijken en betekenisvolle elementen te kunnen interpreteren en beoordelen.

De vrouwen van de WijkJury in Veenendaal komen uit Togo, Marokko, Estland, Polen, Slowakije, Somalië, de Molukken en Nederland. Sommigen zijn in Veenendaal geboren, anderen wonen pas 2 jaar in Nederland. Een deel van de vrouwen bezocht het theater in hun land van herkomst, maar stapte de drempels van de Nederlandse theaters nog niet over. Wat de vrouwen delen is hun nieuwsgierigheid.

Ilona / ‘t Hoorntje
Silvia / Zuidoost Petenbos
Fatiha / 't Franse Gat
Koali / ‘t Hoorntje
Triinu / Oudeveen en de Schans
Katja / ’t Goeie Spoor
Lidia / Oudeveen en de Schans
Dagny / Petenbos Oost
Hodan / Zuidoost Engelenburg
Minie / Dichtersbuurt
Samia / 't Franse Gat

De WijkJury is een initiatief van theatermaakster Adelheid Roosen. In 2009 richtte zij met succes een WijkJury op in Amsterdam. Inmiddels hebben Den Haag, Utrecht, Groningen en nu ook Veenendaal dit initiatief omarmd.

Stichting Vier het Leven

Samen met Stichting Vier het Leven maakt Theater Lampegiet onbezorgd genieten van theater mogelijk tot op hoge leeftijd. Gastheren en gastvrouwen van deze stichting begeleiden theaterbezoekers die minder mobiel zijn van huis naar theaterzaal en terug. In de pauze vergezellen zij de gasten zodat onbezorgd genieten van theater, koffie, thee en een drankje helemaal vanzelf gaat. Samen uit, samen genieten!

Voor meer informatie kun je bellen met het landelijke telefoonnummer: 035-5245156 of bezoek de website: www.4hetleven.nl

Zaalplattegrond

 Zaalplattegrond

Vrienden van Theater Lampegiet hebben een streepje voor!

Voordelen voor Vrienden

Hou je écht van theater? Neem dan een 'Vrienden van Theater Lampegiet'-lidmaatschap en profiteer van diverse exclusieve voordelen. Vrienden hebben namelijk een streepje voor:

 • Vrienden hebben als eerste toegang om kaarten te bestellen. 
 • De beste kans op tickets voor populaire voorstellingen. 
 • Door je voorrang heb je de eerste keuze voor de beste rij in de zaal.
 • Twee keer per jaar krijg je het informatieve magazine Open Doek thuis gestuurd.
 • Tijdens het seizoen worden Vrienden verrast met extra’s, zoals voorrang bij bijgeboekte voorstellingen.

Ja, ik word Vriend van Theater Lampegiet!
Het Vriendenlidmaatschap kost € 15,- per seizoen. Word nu ‘Vriend van Theater Lampegiet’ door een mail te sturen naar kassa@lampegiet.nl met daarin je NAW-gegevens.

Steun Theater Lampegiet!

De coronacrisis betekent een zware slag voor de hele culturele sector. Theater Lampegiet niet uitgezonderd. Help ons met je donatie, zodat je straks weer kunt genieten van de mooiste voorstellingen. Met jouw bijdrage steun je ons direct en je bepaalt zelf het bedrag. Elk bedrag, groot of klein maakt het verschil. 

Namens alle medewerkers van Theater Lampegiet: alvast hartelijk bedankt voor je bijdrage!