EXCLUSIEF INTERVIEW: MELL


Het afgelopen jaar heb je Mell veelvuldig op televisie kunnen zien. Met haar eindeloze passie voor muziek en haar geweldige, eigen stemgeluid weet ze harten te veroveren. Maar wie is dit frisse talent, deze Volendamse powervrouw nu eigenlijk? Wij zochten haar thuis op om met haar te praten over de band, hun sound en haar diepgewortelde liefde voor John Mayer.

Dit interview liever kijken of luisteren? Klik dan op de podcast onder aan deze pagina!

Kan je me mee terugnemen naar 2015 - 2016 toen de band net bij elkaar kwam? Hoe waren die beginjaren voor jullie?
Mell: “We waren in het begin heel erg bezig met uitzoeken wat we nou eigenlijk wilden zijn. We hadden wel een paar ideetjes qua liedjes die we gewoon opnamen, helemaal niet met het idee een band te beginnen. Het was toen Vintage Future featuring Mell. We werden toen zo snel opgepikt door de radio dat we dachten van: misschien moeten we meer gaan doen. Dat is toen uiteindelijk een album geworden. Ik ben wel heel blij dat we dat hebben kunnen doen. In 2016 deden we een kroegentour, waar soms wel vier mensen en de barman kwamen kijken… nu is dat een iets ander verhaal geworden.”

Jullie muziek heeft invloeden uit verschillende genres zoals blues, rock en soul. Hoe kwamen jullie tot jullie unieke geluid?
“Wat vooral heel kenmerkend is aan ons, is dat we uit verschillende generaties komen en dat er van die generaties heel veel samenkomt in onze muziek. Ik kom met een eigen song en daar maken we dan samen ons ding van. Het is niet dat we een song moeten namaken of dat we iets na moeten doen. Nee, het is gewoon een gevoel. Ik denk dat we met z’n drieën op hetzelfde gevoel uit zijn gekomen en dat dát ons genre is geworden. We zeggen ook wel: het is geen blues, het is geen soul, het is meer rhythm & soul.”

Eén van jullie albums staat vol met covers. Vind je het leuker om covers te spelen, of speel je liever eigen werk? 
“Dat coveralbum kwam uit de coronatijd. Er was toen niks te doen en muzikanten werden als eerste aan de kant gezet. We wilden het toen voor onszelf weer leuk maken. We zijn toen covers die heel bijzonder voor ons zijn, gaan opnemen. Ik speel wel het liefst mijn eigen werk, dat wel. Maar soms is een cover gewoon heel gaaf en kun je daar heel erg je eigen ding van maken. Dat is ook heel goed gelukt met Perfect Day van Lou Reed. Dat heb ik op mijn manier weten te brengen, met een vrouwenstem en in een hele andere setting. Dat maakt het ook zo interessant. Dat nummer is uiteindelijk ook opgepikt in Hollywood en in een speelfilm terecht gekomen.”

"Muziek is echt mijn
happy place"

Zijn er nog specifieke landen of plaatsen waar jullie graag zouden willen optreden?
“Ik zou het heel gaaf vinden om een keer in Engeland te touren, maar je gaat niet voor één gig naar Engeland, dan wil ik wel echt een tour opzetten. Ik laat het gewoon op me af komen en ik merk nu dat er heel veel luisteraars in Amsterdam zitten. Daar moeten we dus ook iets mee gaan doen.”

Wat is het gekste wat jullie als band ooit hebben meegemaakt?
“Tijdens één van onze optredens was er naast ons iemand een boek aan het voorlezen en er zat maar één houten plank tussen ons in. Dus zij vroegen wat wij in godsnaam gingen doen die avond. Ja, wij gaan spelen. Dat ging niet echt samen. We hebben gewoon gespeeld en als er iemand kwam klagen, zagen we dat dan wel. Dat was wel één van de raarste dingen is die ik heb meegemaakt.”

Wat vind je zo waardevol aan op het toneel staan?
“Ik denk het kunnen meegeven van de verhalen. Ik merk dat heel veel mensen er baat bij hebben en zich begrepen voelen. Je deelt toch een bepaald verhaal van jezelf. Muziek heeft ook een bepaalde trilling en trillingen kunnen mensen verbinden. Ik denk dat als je dezelfde vorm muziek prettig vindt, dat dat heel erg samenbrengt. Ik vind het het meest belangrijk dat ik mensen echt zie genieten en dat ze daarna naar je toekomen en dat je ze echt een steuntje in de rug hebt gegeven. Daarnaast vind ik muziek maken echt fantastisch om te doen. Dat is gewoon mijn happy place.”

"De energie die je uit een publiek krijgt,
is het grootste cadeautje"

Je hebt in verschillende tv-programma’s opgetreden. Wat zijn dan de grootste verschillen tussen een optreden op televisie en een liveoptreden voor publiek?
“Camera’s. En dat eigenlijk alles geregisseerd wordt. Je hebt een bepaalde cue, op dit moment moet je dat gaan doen. Soms moet je van tevoren ook heel lang stil zijn. Je stem staat dan een uur stil en dat is voor een zangeres best heftig. Je kan niet even opwarmen en je moet echt van punt nul weer starten. Dat vind ik vrij lastig. Wanneer er camera’s bij zijn, zijn mensen ook zenuwachtiger, minder los, ze durven zichzelf net iets minder te laten zien en doen niet heel snel mee. De energie die je uit een publiek krijgt, is het grootste cadeautje denk ik.”

Hoe was Beste Zangers voor jou?
“Dat was eigenlijk alleen maar leuk. Vooral met de duettenavond kwam het los, toen was de druk eraf. We hadden onze eigen dingen al gedaan en nu mochten we lekker samen iets doen. Dat was wel echt kicken. Ik merkte vooral aan mijn socials dat het publiek ook genoot. Vooral op het moment dat ik mijn eigen aflevering had en heel open was over waar je mentaal mee kan kampen en hoe je met sommige situaties omgaat. Dat was wel echt een moment waarop ik heel veel berichten kreeg van mensen die daar ook moeite mee hebben. Dat was ook mijn doel met zo open zijn daarover. Ik kreeg veel berichten van mensen die mijn verhaal herkenbaar vonden en me bedankten voor die openheid. Dat vind ik ook wel een heel groot compliment.

Ik heb zo vaak gemerkt dat mensen gewoon niet durven te praten over dit soort onderwerpen, of dat ze bang zijn dat ze niet begrepen worden. Ik heb dat zelf ook gehad met Joshua van Chef’Special. Joshua had toen ook een gesprek bij een van die praatprogramma’s en hij vertelde daar ook over zijn depressie. Toen dacht ik: ‘holy shit, ik ben niet de enige’. Hij heeft mij er eigenlijk toe gezet medicatie te gaan slikken en om mezelf daar goed bij te voelen. Dus toen besloot ik dat als ik een podium zou krijgen, ik daar ook andere mensen mee wilde helpen. En ik merk dat dat lukt.”

"Ik vond gitaarspelen
na twee maanden
wel weer leuk geweest"

Je bent opgegroeid in een hele muzikale familie. Maakten jullie toen je klein was wel eens samen muziek?
“Mijn opa (Piet Veerman) was natuurlijk altijd on the road. De eerste keer dat ik echt iets muzikaals met hem deed, was tijdens de verjaardag van mijn oma. Ik speelde toen net gitaar en kende vier akkoorden, maar ik speelde wel met hem mee. Dat was het moment waarop ik erachter kwam dat ik muziek echt heel leuk vond. Mijn moeder zingt ook. Ze heeft niet de ambitie om daar echt iets groots mee te gaan doen, maar wij vinden het wel leuk om samen liedjes te zingen. Mijn broer kan ook echt fantastisch zingen. Hij zit nu in een bandje en dat is echt supertof. Daarbij heeft mijn vader mij gestimuleerd om de gitaar erbij te houden. Ik vond gitaarspelen na twee maanden wel weer leuk geweest, want je krijgt er blaren van en het is best een hoop gedoe. Toen ging mijn vader weer op les en hij werd beter dan ik. En als ik ergens niet tegen kon, was het tegen mijn verlies. Dus toen heb ik de gitaar weer gepakt. Ik dacht dat dat gewoon toeval was, maar achteraf hebben mijn ouders dus samen besproken hoe ze me die gitaar weer konden laten pakken. Ze kennen me heel goed. Het is goed gelukt!”

Wie zijn op muzikaal gebied jouw grote voorbeelden geweest?
“John Mayer. Ik denk dat er heel weinig gitaristen zijn die heel goed kunnen zingen. Het zijn meestal zangers die een beetje gitaar kunnen spelen of gitaristen die een beetje kunnen zingen. Dus hij is wel een heel groot voorbeeld. Adele ook, qua performance, qua hoe relaxt zij is en hoe zij helemaal zichzelf is op dat podium.”

Waar haal je al je inspiratie vandaan?
“Uit alles. Uit het leven. Soms komt er iemand naar je toe met een bepaald verhaal waar je echt wat mee moet. Soms voel je een bepaalde liefde voor iemand die je heel graag op papier wil zetten. Soms komt het gewoon aanwaaien. Dat zijn de meest idiote momenten. Gisteren kwam ik bijvoorbeeld thuis en ik had mijn boodschappen vast en ineens kwamen er zinnen in mijn hoofd op. Dan laat ik ook alles vallen en schrijf het op. Soms heb je ook een bepaald gevoel en wat je kwijt moet, waar je over moet praten om het uit je systeem te krijgen. Ik denk dat het leven gewoon één grote inspiratiebron is.”

"Ik heb Forever binnen
twintig minuten op papier gezet"

Je meest gestreamde nummer op Spotify is Forever. Wil je me meer vertellen over de achtergrond van dat nummer?
“Dat liedje schreef ik toen ik nog bij mijn ouders woonde, op de zolderkamer. Ik ben echt zo’n gigantisch fan van John Mayer. Toen dacht ik ineens: die gast weet helemaal niet wie ik ben en ik weet eigenlijk heel veel van hem. Dat vond ik zo’n mooie gedachte. Ik vroeg me af of als ik ooit met hem zou kunnen zitten, zou ik hem dan kunnen uitleggen hoeveel hij voor me betekent? Ik heb dat in een soort romantisch beeld geschreven. Maar het gaat ook meer over dat ik graag met hem wil schrijven en muziek wil maken, dat is voor mij ook de romantiek erin. Ik heb dat nummer binnen twintig minuten op papier gezet.”

Enige tijd geleden hebben jullie in het voorprogramma van Eric Clapton gestaan. Stel dat jullie op een gegeven moment net zo bekend zijn als hij, welke artiest zou je dan in jullie voorprogramma willen hebben?
“Ik denk dat ik vrienden zou gaan helpen. Ik denk gewoon mensen die het op dat moment nodig hebben. Het is heel belangrijk om de mensen om je heen, en zeker degenen die zo keihard werken om ergens te komen, een podium te gunnen. Het moet natuurlijk wel een beetje bij elkaar passen, want als ik iemand laat grunten in mijn voorprogramma… ik weet niet of mijn publiek daar heel erg op zit te wachten.”

Welk nummer, of welke artiest is echt jouw all time favorite? 
“Dat is bij mij echt iedere week verschillend. Waar ik wel altijd heel blij van kan worden is Jealous Guy van Donny Hathaway, de live versie. Dat is een plaat die ik ooit van Nico heb gehad voor mijn verjaardag en dat is een heel bijzondere song. Als die aangaat, dan ben ik er gelijk. Maar ik heb niet echt één song. Ik heb allemaal verschillende songs. Ik maak altijd een Spotify lijstje en die luister ik dan echt continu, waarna ik er weer helemaal klaar mee ben en dan gaat het lijstje weg. Dan maak ik weer een nieuw lijstje aan.”

Heb je tot slot nog een nieuwtje voor onze lezers? 
“We zijn bezig met een nieuw album en het plan is om die in september 2024 uit te brengen. Allemaal nieuwe muziek. We zijn weer lekker aan het schrijven. Dat is dus wel kicken en ik word nu al heel blij van de songs. Stel dat we volgend jaar met een nieuwe tour komen, wat wel het plan is, dan hebben we weer allemaal nieuwe songs, een heel nieuw concept en nieuwe muziek. Dat moeten we dus nog even bewaren voor de nieuwe tour.”

Meer weten? Beluister het complete gesprek via onze podcast Theater Praat op Spotify en YouTube! 
Roots & Romance III is op woensdag 31 januari 2024 te zien in Theater Lampegiet. Bestel nu je tickets.