Levende geschiedenis: drie voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog

Met Bevrijdingsdag om de hoek, staat Nederland op het punt om onze vrijheid te vieren en te herdenken. Inmiddels is het alweer bijna 79 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het blijft belangrijk om te beseffen dat deze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom willen we ook in Theater Lampegiet stilstaan bij de impact van de Tweede Wereldoorlog met een aantal bijzondere voorstellingen. In het schitterende licht van het theater, laten we drie indrukwekkende voorstellingen zien, die ons eraan herinneren dat vrede en vrijheid waardevolle idealen zijn die we nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. En wat is een betere manier om dit te doen dan met verhalen die het thema vrede belichten? 

 

Pianostemmen | 25 APR

Ontdek het aangrijpende verhaal van PIANOSTEMMEN. Een oorlogsverhaal dat verteld wordt door oude vleugels en piano's. Een voorstelling die gaat over roof van Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. De piano’s vertellen op muzikale wijze hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen zijn gehaald en hoe die huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.  

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Vele jaren heeft hij talloze instrumenten onderhouden, aangeschaft, opgeknapt en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over hun oorsprong zwijgt hij liever.

Wanneer de avond valt, komen verhalen van vorige eigenaren tot leven als Jacobus zijn vingers over de toetsen laat glijden. De instrumenten vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren en keren zich langzamerhand tegen de pianostemmer. 

Het bijzondere aan deze voorstelling is dat er op meerdere momenten op vijf klavieren tegelijkertijd gespeeld wordt, waardoor de “stemmen” van de piano’s zowel overwichtig en dreigend als verlangend en uitnodigend kunnen klinken. Het van nature zware onderwerp wordt toch licht en luchtig gebracht door het spel en de muziek. De open speelstijl maakt het verhaal heel toegankelijk. 

Wil je nog dieper in het verhaal duiken? Dan kun je een inleiding door een insider boeken, waarbij je achtergrondinformatie krijgt over het verhaal en de productie. Op deze manier kun je nog dieper in de wereld van PIANOSTEMMEN duiken en de voorstelling intenser beleven.


HannaH | 4 MEI

Als je op zoek bent naar een avond vol emotie, spanning en reflectie, dan is HannaH een voorstelling die je niet mag missen. Laat je meevoeren door dit aangrijpende verhaal en ontdek de kracht van vrede, zelfs te midden van de meest uitdagende situaties.

Oorlog kan voor altijd in je systeem blijven zitten. Als je de oorlog hebt overleefd, kunnen de gevolgen levenslang met je meegaan. HannaH is daar een getekende weerspiegeling van. Jette van der Meij (die je misschien kent van haar rol in GTST) kruipt in de huid van Hannah. Hoewel het verhaal zich afspeelt in een tijd ver na de oorlog, kunnen we het toch zien als een eerbetoon aan die donkere periode. De voorstelling biedt een artistieke, toegankelijke en leerzame manier om stil te staan bij de gevolgen van oorlog. Het gaat over de invloed van oorlog op levens, ook voor generaties die volgen. Los van de herdenkingsthematiek is HannaH een interessant psychologisch familiedrama over een gebroken gezin met vragen over identiteit, onvoorwaardelijke liefde en familiebanden.

De voorstelling neemt je mee naar die ene beslissende dag waarop Hannah haar kinderen vertelt over een goed bewaard geheim uit 1946. Een geheim dat hun gezin op zijn kop zet. Vanaf dat moment is niets meer hetzelfde voor hen. Vijfendertig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt ze geconfronteerd met een brief uit Brazilië. Wat er in die brief staat, zal hun familiegeschiedenis voor altijd veranderen. 


Je, Anne | 8 MEI

Toen wij onlangs tijdens een persdag aan de castleden van de musical Je, Anne vroegen om de voorstelling, die gebaseerd op ware gebeurtenissen, te omschrijven in slechts drie woorden werd het stil. Het bleek een lastige vraag. Ze vonden deze voorstelling over Anne Frank vooral erg intiem. Deze uitvoering maakt geen enorme show van de momenten in het Achterhuis, maar zorgt er wel voor dat er opnieuw aandacht voor komt.

In de musical staat het persoonlijke verhaal van Anne centraal en de dagboeken waarin ze deze opschreef. De dagboeken bieden een intiem inkijkje in het leven van Anne en haar mede-onderduikers. De vele moeilijke momenten, de spanning en onzekerheden, maar ook de onderlinge warmte en momentjes van hoop worden belicht. 

Op 6 juli 1942 doken Anne Frank en haar familie onder in het Achterhuis. Het Achterhuis was een opslagruimte achter het kantoorpand van Otto Frank (vader van Anne) in Amsterdam. Het bijzondere aan Je, Anne is dat de musical niks dramatiseert en zich vasthoudt aan de originele dagboekfragmenten van Anne. Je, Anne combineert deze fragmenten met prachtige liedjes, waardoor het verhaal van Anne en haar mede-onderduikers tot leven komt op het toneel. 

Je, Anne is genomineerd voor maar liefst vier musical awards! Deze musical is één van de beste die je dit theaterseizoen nog kunt bezoeken. 



Theater brengt vroeger en nu dichter bij elkaar, opdat we nooit vergeten wat onze voorouders hebben moeten doorstaan zodat wij in vrede kunnen leven. Toneelstukken kunnen voor even de brug naar toen slaan en je een inkijkje geven in de wereld van de vorige eeuw. Bij Theater Lampegiet geloven we dat theater een krachtig middel is om de geschiedenis levend te houden en ons eraan te herinneren dat vrede en vrijheid nooit vanzelfsprekend zijn. 

Tekst: Rianne Ruimveld